Пошук

неділю, 21 грудня 2014 р.



 Факультативне заняття на тему :

«ХІМІЯ,
ЩО ХОВАЄТСЯ ЗА СКЛЯНКОЮ КАВИ»
10  клас





ТЕМА. Хімія,що ховається за склянкою кави.
 Факультативне заняття, 10 клас.
Мета. Ознайомити учнів з хімічним складом кави і перетвореннями, що відбуваються в процесі приготування кавового напою, впливом на організм людини, історією походження кави, виховувати вміння вживати каву як поширеного напою.
   Оформлення:
•    фізична карта світу — прапор­цями відмічено країни, де вироб­ляють каву: Бразилія, Колумбія, Уганда, Коста-Ріка, Камерун, Сальвадор, Гватемала, Мексика, Перу, Індонезія, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела, Камерун;
• малюнок кавового дерева з квітами і плодами; схеми хімічних формул: кофеїн, кавова кислота, нікотинова кислота, хінна кислота;
•    таблиця «Хімічні елементи, які входять до складу кавового зерна»;
• на столі кавовий сервіз та картки з різними рецептами при­готування кави.

(Ведучий біля плакату із зображенням кавового дерева.)

Ведучий 1  Кавове дерево — рослина з білими духмяними квітками, з яких утворюється плід — ягода червоного або фіолетово-синього кольору з двома насіни­нами в соковитій м'якоті. Воно належить до родини Маренові, розповсюджене у тропіках Східної півкулі й Африці. Його вічнозе­лені або листопадні дерева та ча­гарники утворюють хащі в Ефіопії та долинах річок Абіссінського нагір'я. Точно невідомо, коли лю­дина вперше почала використову­вати зерна кави. У XIVXV ст. на Аравійському півострові виведено культурні сорти цієї рослини. З тих часів кавове дерево поширилося на інших континентах і визначає прибуток деяких країн.
(Показує на карті й називає країни, у яких зараз вирощують каву.)

Ведучий 2. Кава широко вико­ристовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рос­лини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадо­ру, Коморських островів. Кавове дерево — це вічнозелена рослина заввишки  5—10 м (у культурі мак­симально — 3 м) зі шкірястими листками та білими квітками із запахом жасмину. Цвіте протягом усього року. Під яскравою м'якот­тю сховане насіння «кавові зер­на», з яких готують каву. Нестиглі зернята мають сіро-зелений колір. Батьківщиною кавового дерева аравійського, до якого належать сорти «Арабіка», є гірські райони Ефіопії, інших сортів — Східна та центральна Африка.
Бразилія і Колумбія — основні світові виробники кави. Більшість плантацій розташовані на півден­ному сході Бразилії, де налічуєть­ся майже 3 млн. кавових дерев. Для Уганди та Сальвадору кавове де­рево — провідна культура сільсько­го господарства.
Ведучий 3. Мабуть, багатьом буде цікаво знати, як готують каву на батьківщині цієї рослини — в Ефіопії. Кавові дерева тут ростуть усюди — вздовж доріг та вулиць, на подвір'ях будинків, шкіл, ліка­рень і, звичайно, будь-якому гос­тю тут пропонують чашку кави. Давши згоду скуштувати цей диво­вижний напій, я став свідком його приготування.
А було все ось як. Хлопчик-посильний збігав у сад і приніс оберемок свіжої трави. Частину її він розсипав навколо мого столу, а решту поніс на кухню. Через де­кілька хвилин офіціант виніс звідти низенький стілець — тацю, посипану травою і заставлену ка­вовими чашками. У центрі стояла жаровня на вугіллі, чорний скля­ний глечик, каструля з водою, та­рілка із зернами кави і дерев'яна ступка з товкачем. З'явилися дві дівчини в національних сукнях з накидками. Одна з них запалила у спеціальній кадильниці кілька шариків благовоній. Друга пока­зала мені, що зерна кави свіжі, тобто зеленого кольору. Їх вими­ли, висипали на пательню і стали підсмажувати на вугіллі, безперер­вно помішуючи. Туди ж кинули кілька зернят імбиру і гвоздики. Хвилин за сім насінини стали зо­лотаво-коричневими. Дівчата ре­тельно розтерли їх у ступці, виси­пали в глечик (джбану) і, заливши сирою водою, поставили на жаро­вню. Через кілька хвилин над вузь­кою шийкою джбани з'явився бла­китний пар, а потім пінка. Після того, як кава трішки відстоялася, її урочисто налили в чашку і по­ставили переді мною на блюдце, яке прикрашала гілочка м'яти. Напій був настільки ароматним, чудово гіркуватим і освіжаючим, а сама атмосфера церемонії така неповторна, що ясна річ, однієї чашки було замало!
Ведучий 4. А ось як готують каву в країнах Ближнього Сходу. У Сирії та Лівії з ранку до вечора п'ють каву. Немає хатини, де б вам не запропонували чашечку кави. Я розповім вам, як покуштував каву в однієї поважної духовної особи.
Слуга в білому приніс на таці маленькі кавові чашечки. Я загля­нув у чашку і побачив, що вона майже пуста — тільки на самому дні трішки коричневої рідини. Злизнувши її, відчув нестерпну гіркоту, немов би проковтнув гар­ну порцію хіни. Гіркота наповни­ла мій рот, але швидко пройшла, а через деякий час зі мною поча­ло відбуватися щось незвичне. Я відчув себе бадьорим і легким. Навіть дихалося по-іншому. Відчувався незвичайний прилив енергії, немов би провів відпустку в горах або біля моря і повернувся сповнений сил. Безперечно, це зробив темно-коричневий напій. Я не втримався і при прощанні за­питав, що за каву я пив? Це була краща Геджавська кава (область у Саудівської Аравії, розташована вздовж берегів Червоного моря). А чому було так мало? Чому не подають повну чашку? Вони відпо­віли, що якщо випити цієї кави повну чашку, можна померти. Ось, виявляється, які бувають сор­ти кави.
Ведучий 5. Щоб зрозуміти які речовини надають каві неповтор­ного смаку та аромату, як вона діє на організм людини, необхідно знати її хімічний склад. Хімія ка­вового насіння досить складна і до кінця ще не вивчена. Досліджуючи золу, вчені встановили, що в каві містяться сполуки Феруму, Магнію, Калію, присутні елемен­ти — Сульфур, Нітроген, Фосфор, Хлор. Ці елементи входять до скла­ду органічних сполук: білків ко­феїну, хлорогенової, нікотинової, хінної, оцтової, яблучної, лимон­ної кислот і полісахаридів.
(Демонструються таблиці «Хімічні сполуки, які входять до складу насіння кави», формули сполук.)
Ведучий 6. Під час смаження кавових зерен відбуваються складні хімічні перетворення. Спочатку випаровується вода і ча­стково розкладаються органічні сполуки. Цукри перетворюються в крохмаль, і насінини стають ко­ричневого кольору, нерозчинні полісахариди розкладаються на більш прості розчинні вуглеводи. Руйнується тригонедін, утво­рюється нікотинова кислота. Про­дукти розпаду хлорогенової кисло­ти, а також понад сімдесят арома­тичних речовин надають каві ха­рактерного смаку і неповторного букету ароматів. У процесі обжа­рювання кавові зерна набряка­ють, оскільки в них утворюється вуглекислий газ, який виконує функцію консерванту аромату.
Ведучий 7. З усіх зазначених ре­човин найкраще вивчений кофеїн. А почалося все з того, що 1821 р. німецький хімік Ф.Рунге виділив з кавового екстракту прозорі крис­тали речовини гіркуватого смаку. Водний розчин цієї речовини за своєю збуджуючою дією в багато разів перевищує кавовий відвар. Розшифрував склад і структуру ко­феїну  1897 р. німецький хімік Фішер. Він отримав кофеїн син­тетичним шляхом. Кофеїн — 1,3,7-триметилксантин — алкалоїд, який міститься в насінинах каво­вого дерева, листях кави, горіхах кола. Це похідне пурину. Кава містить понад 3О різних органічних кислот — яблучну, лимонну, оц­тову, але найбільше хлорогенової  кислоти (від 4 до 5 %). При обжа­рюванні ця кислота розкладаєть­ся, утворюючи речовини, що на­дають каві своєрідного в'яжучого смаку. У кавових зернах міститься і складна органічна речовина танін, яка надає їй гіркого смаку. Але хімія кави вивчена не до кінця, дослідження продовжуються й нині.
Цікаві факти про каву
Кава як лікувальний засіб за­стосовувалася в арабській меди­цині ще в 900—1000 pp. н. є. її дру­ге народження відбулося після відкриття кофеїну.
Роком появи кави в Росії вва­жається 1665 p., коли придворний лікар призначив царю Олексію Михайловичу рецепт — варена кава. Перси і турки вважали її ліка­ми, які допомагають проти нежиттю і головних болів.
У результаті багаторічної се­лекції араби створили один з най­кращих сортів «Мокко».
• Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має характерний
лікарський запах і смак через йо­дисті сполуки, які є в ґрунті.
Щоб відновити аромат кави — «оживити» зерна, треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці.
Уперше спосіб приготування розчинної кави був запропонова­ний 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття по­ставилися байдуже.
Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвич­ний для нас колір.
У павуків під впливом кофеї­ну виникає щось подібне неврозу: змінюється закономірність пле­тіння павутини і виходить хаотич­ний візерунок.
• Ескіз ілюстрації башти  Кодар Люксембурзького Палацу, яка стала відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці са­мого письменника: він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з паризьких бістро.
•    Хороша кава — чорна, як диявол, гаряча, як пекельний вогонь, солодка, як поцілунок.   .
Ведучий 1. Здається, ми ще не відвідали кафетерій, не випили чашечки кави. Отож проходьте
Розмовляють за чашечкою кави дві колежанки:
У тебе чудова кава, моя люба!
Ще б пак! Адже цю каву мій чоловік привіз із Бразилії!
Чудово! До того ж вона ще зовсім гаряча!
                             * * * * *
У ресторані відвідувач покуш­тував каву і покликав офіціанта:
Ви що мені подали, каву чи чай?
А ви не можете відрізнити?
Ні.
Тоді яке це має значення?
                            * * * * *
Обурений відвідувач покликав офіціанта:
І це ви називаєте міцною кавою?
Так, певне. І доказом є те, що після першого ж ковтка ви ста­ли дуже збуджені.
                           * * * * *
Відвідувач кав'ярні звертаєть­ся до офіціанта:
—  Чому кава зовсім не солодка?
—  Напевно, ви розмішували цукор не в той бік.
                            * * * * *
Господар кав'ярні говорить клієнту:
Сьогодні я не можу подати вам каву — вона закінчилася.
Це мене зовсім не дивує. Вона слабшала у вас з кожним днем.
                             * * ** *
Офіціанте, що ви мені по­дали — каву чи суп?
А це як вам завгодно. Але я пропоную думати, що це кава. Вам це обійдеться дешевше.
                            * * * * *
Відвідувач, який довго очікує, підкликає до себе офіціанта:
Коли ви вийдете на пенсію, то не забудьте сказати своєму на­ступнику, що я все ще чекаю каву.
                                        * * * * *
Відвідувач входить у кав'ярню і запитує офіціанта:
Чи є у вас в запасі цикорій?
О так, мсьє, майже 30 пакетів.
Чудово, несіть їх всі сюди і ми проведемо експеримент.
Здивований офіціант приніс пакети і поклав їх на стіл.
— Дуже вам вдячний, а тепер принесіть мені чашку міцної кави.
Ведучий 2. Час подумати про го­стей. Пропонуємо вікторину для знавців кави. Приз, знову ж таки, кава.
1 Які країни є експортерами кави? (50 країн: Бразилія, Колум­бія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.)
2.У якій країні каву вживають найбільше? (Країни Латинської Америки, Швеція — 7,3 кг у рік на людину, СІЛА, Фінляндія, Да­нія, Італія.)
3.Де п'ють кави найменше? (У Англії, там п'ють чай.)
4.Скільки є сортів кави? Які з них ви знаєте? (Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) — Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія — Сантос, Парана, Мінас; Гвінея — Робуста; Йемен — Мок­ко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.)
5.Як називають посуд, у якому заварюють каву в Турції? (Джезва, турка).
6.Як краще зберігати кавові зерна? (Щільно закритими у скля­ному посуді.)
7.У якій країні є бронзовий пам'ятник кавовому дереву? (У Бразилії.)
8.Який великий композитор прославив каву в своєму творі? (Бах. Кантата №211.)
Ведучий 3. Велика і відпові­дальна справа — правильно при­готувати і подати каву.
Пропонуємо кілька маленьких порад для приготування смачної кави:
Вода — один з найважливіших компонентів кави, вона повинна бути чистою і свіжою.
Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холод­ною водою, тоді під час нагріван­ня органічні речовини більше ек­страгуються водою і смак стає аро­матнішим.
Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відра­зу, а по одній кожному гостю.
• І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська кава, кава з
шоколадом, мармурова кава.
Ведучий 4. Саме час почастувати вас нашою кавою.
                                          Віденська кава
Готують дуже міцну каву, розливають у чашки. На поверхню кладуть чайну ложку вершків, збитих із цукром. Зверху посипають шоколадом.
Бразильська кава
125 г шоколаду кришать і розчиняють в 0,5 чашці гарячої кави. Потім доливають З чашки гарячого молока, безперервно збиваючи суміш. Цукор кла­дуть за смаком і розливають у 4 чашки.
                                                     Кава по-арабськи
Змішують чашку дуже міцної кави з чашкою какао і додають зверху трохи вершків.
                                                            Мармурова кава
Тепле молоко наливають на дно чашки й обережно додають каву, не перемішуючи.
                     Кава по-турецьки
Беруть джезву, кладуть цукор за смаком і доливають воду. Як тільки вода закипає, додають каву (на 50 г води два шматочки цукру й одну чайну ложку кави). Повільно нагрівають на слабкому вогні.
                                                          Кава по-ірландськи
Чашку прогрівають гарячою водою, а потім витирають, щоб була сухою. Наливають у неї дві чайні ложки горілки і насипають одну-дві ложки цукру, доливають дуже гарячу каву і зверху кладуть дві чайні ложки збитих вершків.








Немає коментарів :

Дописати коментар